pühapäev, 18. oktoober 2009

7 kohta volikokku

Mis on kolm peamist asja, mida tahate linnapeaks saades ära teha või senises linnajuhtimises muuta?
Esiteks: Pärnu juhtimine peab saama ausaks, läbipaistvaks ja teadmistel rajanevaks. Teiseks: suur edenemise võti on seni longanud koostöö, mida tuleb linnajuhtidel teha kõigiga. Enne tähtsate asjade otsustamist küsime inimestelt arvamust. Kolmandaks: suurtel ja ilusatel ükskõik kui vajalikel hoonetel puudub mõte, kui ei ole aktiivset ega osalemissooviga inimest. Keskendumegi selliste inimeste hoidmisele ja leidmisele ning neile tingimuste loomisele. Neid kolme sihti hoides kujuneb korraliku linna maine iseenesest, kulutamata selle tarbeks ühtegi lisasenti.
Kuidas te iseloomustate Pärnu linna rahalist olukorda? Kas seda võib erafirmadele omast kõnepruuki kasutades nimetada pankrotiohtlikuks?
Pankrotiohust rääkimine on Pärnu puhul täiesti asjakohane, kuigi mitte otseses, juriidilises mõttes. Teadupoolest omavalitsusele pankrotti välja kuulutada ei saagi. Küll terendab aasta lõpuks linnaeelarve tulude poolel mitmekümne miljoni kroonine auk, mille tasakaalustamiseks pole seni midagi ette võetud. Lähenevad makseraskused on paratamatud.
Millist rajatist soovite lähiaastatel linnapeana avada? Kas teie soovil on üldse eeldusi teostuda?
Suurt rõõmu teeks võimalus avada nüüdisajastatud sõudebaas või Kalevi staadion. Hing ihkab näha TÜ Pärnu kolledþi lõpuniehitamist, samuti toimetulekukooli laiendamist.

Tuleb aga aru anda, et reaalselt on linna võimalused oma või laenuraha arvelt need ja teisedki unistused teoks teha üsna nadid. Ainus võimalus on leida paindlikke rahastamisskeeme, kuhu oleksid kaasatud erainvestorid ja euroraha, kiireid lahendusi siiski ei näe. Realistlikum on plaan ehitada edasi jõe vasaku kalda rada ja jalgrattateid ning muuta kõnni- ja sõiduteed liikumiskõlblikuks.
Kelles näete enda parimaid partnereid võimuliidu moodustamiseks?
Partnerite eelistamisel on tähtsaim programmi ühisosa ja senine valitsemis- või poliitiline kultuur. Pärnus lisandub sellele soov ning valmisolek muutusteks. Oleme juba saanud koostöökutse IRLilt ja näeme teda ühe võimaliku partnerina. Head partnerlust loodame Toomas Kivimägi valimisliiduga.

Ühiseid eesmärke võib leida roheliste, Ausa Pärnu ja teistegi programmidest, koostööle nendega oleme samuti avatud. Välistame koostöö vaid Keskerakonnaga seni, kuni seda nimekirja juhib korruptsioonikahtlane linnapeakandidaat.
Kui palju kohti saab teie erakond/valimisliit tulevases linnavolikogus?
Sotsiaaldemokraadid saavad uues linnavolikogus vähemalt seitse kohta.
Epp Klooster, Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Olete rõhutanud, et Pärnu vajaks just naislinnapead. Kas naiste roll linna poliitikas on tõesti olnud siiani sedavõrd väike?

Õigupoolest on nendel valimistel seda rõhutanud pigem pärnakad ise. Augusti lõpus näitas 520 Pärnu naise küsitlus, et lausa 25 protsenti neist näeks meelsasti järgmisena naislinnapead. Rõõmustab, et minu eelmiste valimiste suhteliselt julge samm esimest korda linnapeakandidaadina välja tulla on saanud mitu järgijat.

Naiste roll Pärnu linna poliitikas on tõesti olnud liialt väike. Praeguses volikogus oli 33 liikme hulgas vaid kolm naist (kes küll vaheldusid), samal ajal kui naisi on ühiskonnas üle poole ja paljud teemadki neile omasemad. Nii nagu naised tasakaalustavad pereelu, on neid märksa rohkem vaja poliitiliste ja linnaeluliste valikute tasakaalustajaks.

Sotsiaaldemokraadid on siiani Pärnu volikogus piirdunud kahe kohaga. Mis toidab teie lootust, et nendel valimistel saavutate oluliselt parema tulemuse?

Võime rahul olla, sest need kaks kohta linnavolikokku said sotsiaaldemokraadid 2005. aastal esimest korda. Opositsioonist saime väärtusliku kogemuse ja tugevust juurde, inimesed on meie põhimõttekindlust näinud.

Tubli portsu eneseusku annab see, et meie nimekirjas kandideerivad väga paljud kullateraga inimesed, kel tõesti soov, oskus ja võime elu Pärnus paremaks muuta.

Muide, sotse on Pärnus tunnustanud mitu konkurenti, kelle hinnangul me tugineme teistest enam selgele inimesest hoolivale maailmavaatele. Meie lubadused on lihtsad ja elluviidavad. Sotsiaaldemokraatide toetus kasvab rahulikult, kuid pidevalt. Loeb ju siiski valija otsus, seda tuleks austada, mitte erapoolikute ennustustega mõjutada.

Eks see kõik anna lootust saada seekord oluliselt parem tulemus, mis annaks võimaluse oma lubadused ja kavad ellu viia.

Refereeritud Pärnu Postimehest

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar